Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
  • ½ łyżeczka soli
  • 100 g masła roztopionego
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki brązowego cukru WM + 1 łyżka
  • 2 jajka TEVA
  • 2 średnie marchewki
  • Skórka z 1 cytryny
  • 2 szklanki borówek

Sposób przygotowania

  1. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  4. W drugiej misce wymieszać: roztopione masło, mleko, cukier, jajka i skórkę z cytryny.
  5. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę i 1 ½ szklanki borówek, wymieszać.
  6. Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej papilotek. Na wierzch muffinek ułożyć resztę borówek. Posypać cukrem trzcinowym.
  7. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.