Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 800 g łososia
  • 100 g sera Grana padano LES CROISES
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki. Ziemniaki gotować przez około 3 minuty w osolonej wodzie
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać kilka minut.  Dodać szpinak i smażyć aż szpinak zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Formę żaroodporną posmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki ułożyć kawałki ryby bez skóry, rozłożyć równomiernie szpinak, a na końcu przykryć kolejną warstwą ziemniaków.
  5. Zapiekankę polać śmietanką i posypać serem.
  6. Piec od 20-30 minut.